Hamp har kæmpe potentiale som bæredygtigt materiale

De fleste mennesker kan genkende cannabis plantens karakteristiske grønne blade, og de fleste kender til cannabis som et euforiserende stof. Efterhånden kender mange også til de medicinske muligheder, der er med olie udvundet af cannabisplanten.

Cannabis planten, som man også kalder hamp, er op gennem historien blevet brugt til meget andet end som rusmiddel. Der findes hampeolie til madlavning, kropsolier og kosttilskud af ham, lige som hamp kan bruges til fremstilling af plantefibre, der kan anvendes til produktion af reb og tøj.

Efterhånden som bæredygtighed bliver en prioritet for mange forbrugere, vil producenterne være nødt til at se sig om efter materialer, der lever op til de krav, og her er hamp et ideelt valgt.

Hamp er trendy og bæredygtig sund fornuft

Hampeplanten er interessant, fordi hamp gror godt i den danske muld uden brug af pesticider, hvor man til sammenligning ved, at bomuldmarker sprøjtes intensivt. Planterne kan blive omkring fire meter høje, hvilket betyder, at der er et meget stort udbytte for den landmand, der vælger at dyrke hamp.

Hamp er nærmest indbegrebet af et bæredygtigt tekstil, og det har masser af gode egenskaber. Hamp er en meget slidstærk tøjfiber, der holder godt på varmen, når det er koldt udenfor, og den virker kølende for kroppen i sommervarmen, hvor den uden problemer absorberer fugten fra kroppen. Hampeplantens egenskaber i tekstil minder faktisk om de egenskaber, vi kender fra tøj af uld.

Modebranchen er hele tiden på jagt efter nyt, nyt, nyt, og derfor er hamp ved at blive trendy, som materiale til fremtidens mode. Her kan man både levere nyheder og fortælle en bæredygtig historie. I modsætning til bomuld, som de fleste forbrugere efterhånden godt ved er en kæmpe belastning for miljøet. I øvrigt er tekstiler af hamp meget behagelige at have på.

Tekstiler af hamp produceres endnu ikke i Danmark og kun i meget begrænset omfang i EU, mens det produceres i større stil i en række asiatiske lande.

Bæredygtigt tekstil vil i fremtiden være lavet af hamp

Hvis modeindustrien prioriterer bæredygtighed over miljøbelastende råmaterialer og tøjspild I skræmmende mængder, så er hamp det helt oplagte valg. Den har traditionelt været anvendt til fremstilling af tovværk og stof til tøj, fordi planten er opbygget af nogle super stærke fibre.

Modehuse og store tøjkæder er ved at få øjenene op for anvendelsen af hamp, og der er ingen tvivl om, at materialets mange gode egenskaber og forbrugernes krav til bæredygtig mode, vil betyde, at vi kommer til at se langt mere tøj af det materiale i fremtiden.

Modebranchen er begyndt at erkende et ansvar

Modebranchen har traditionelt ikke være en branche, der har prioriteret bæredygtighed, fordi fokus i stedet har været på konstant fornyelse og udskiftning af sidste sæsons mode til fordel for en ny trend. Bæredygtighed har derimod som omdrejningspunkt at bruge op og bruge igen.

Oven i købet er modeindustrien kendt for at være en kæmpe belastning for miljøet og kræve nærmest uendelige mængder af råmaterialer. Der bliver smidt tonsvis af tøj ud hvert år, fordi tøj bare bliver billigere og billigere.

Men faktisk er der over de senere år begyndt at ske et skift i modeindustriens holdning til produktionen af tøj, og der bliver talt mere om bæredygtighed og miljøhensyn. Selv om der stadig er lang vej igen, så er der en begyndende erkendelse af det ansvar, branchen har.

Under den industrielle revolution tabte traditionelle materialer som hør og hamp terræn, og bomuld blev det foretrukne materiale.

Det var i årevis forbudt at dyrke hamp i Danmark på grund af indholdet af den euforiserende cannabinoid THC,  men det har faktisk været tilladt i snart 20 år, fordi man kan dyrke en hampetype med et nærmest ubetydeligt indhold af THC. Det er med tiden også blevet meget udbredt at udvinde olier fra hampeplanten. Du kan læse mere om olierne på cbd-olier.dk.

Skriv et svar