Bikini eller badedragt – find det perfekte badetøj til sommeren

I denne artikel hjælper vi dig med at blive sommerklar, og giver dig alt den viden du har brug for. Vi kigger vi på hvad der findes af forskellige slags badetøj, herunder bikiner og badedragter. Vi kigger på modens trends og tendenser og giver gode råd til styling og kombinationer. Desuden tipper vi til populære brands og giver eksempler på prisniveau og kvalitet.

Bikinien og badedragtens historie

Selvom man måske ikke skulle trod det, så har badetøjet en lang historie at kigge tilbage på.

Badetøjet så først gang dagens lys i 1800-tallet: Dengang var det en dragt, som dækkede hele overkroppen og gik helt ned til knæene.  Det var også dengang at hvid, nærmest porcelæns agtig hud udstrålede rigdom og elegance. Mens de som havde brun hud, var de fattige der var nød til at arbejde udenfor under solens skarpe stråler.

I begyndelsen af 1900-tallet blev badedragten mindre. Den var nu uden ærmer. hvilket forargede mange. Men i 1920’erne slog badedragten for alvor igennem, godt hjulpet på vej af tidens modeskabere som Coco Chanel og Jean Patou, der  designede farverige og mønstrede badedragter.

Efter 2. Verdenskrig I 1946 designede franskmanden Louis Reard en to-delt badedragt. Han kaldte den en ‘bikini’ og opkaldte den således efter en lille sydhavsø i Stillehavet, hvor den første efterkrigs-atombombe netop var eksploderet. Øen he dog hedder stadig den dag i dag Bikini-Atoll.

Mange finder bikinien grænseoverskridende og flere katolske lande bandlyste den. I USA blev den ulovliggjort indtil 1965.

I det mere liberale Frankrig blev bikinien til gengæld meget populær. I 1958 har det franske sexsymbol Brigitte Bardot bikini på i en amerikansk film. Her med fik hun bikinien slået fast som en af tidens største modetendenser.

I 1970’erne lancers det tynde, elastiske og hurtigtørrende materiale “lycra”. Det er stadig i dag det stof, som anvendes ti badetøj. I dette frigjorte årti blev bikinien formet som 4 små trekanter – og underdelen bliver skåret lavt og overlod hermed meget lidt til fantasien. Jo mindre det bedre. Især fordi at solbadning og brun hud nu for alvor er blevet modern.

I 1980erne ser man  bikinioverdele i mange forskellige varianter. Man kan nu for eksmepel tage skulderstropperne af . Bensnittet bliver højere og trusser med bindebånd bliver moderne.

I 1990’erne bliver bikinien  mere sporty og bensnittet rigtig højt. Stringbikinien og overdele med brystindlæg er populære, noget der næsten ligner lingeri.

I 00’erne vinder de små trekants bikiner igen frem. Denne gang i et væld af forskelliger farver, som gerne mikses på kryds og tværs, uden at overdel og underdel nødvendigvis behøver at matche.

Badetøjsmode i 2017

Kalenderen siger nu 2017 og meget snart begynder de første tegn på forår at vise sig. Det betyder, at du så småt skal i gang med at sætte jagten ind på dette års badetøj – hvad end du går efter bikini, badedragt eller måske begge dele. Venter du for længe, kan du nemlig risikere at de mest populære farver, modeller og størrelser er udsolgt. Men inden du starter den vilde jagt, så lad os kigge på hvad badetøjsmoden dikterer denne sæson.

Igen i år viser badedragten sig næsten lige så populær som bikinien. Mens den i mange år var lidt umoderne og lidt blev henvist til noget for ældre damer eller professionelle svømmere, er den igen blevet sexet. Naturligvis i en noget anden udgave end den klassiske, måske lidt kedelige badedragt. De badedragter vi nu ser i modebilledet har dybe rygudskæringer, høje benskæringer og måske også flet eller slidser i siderne. Når det kommer til farve valg er badedragten typisk holdt i neutrale farver som sort, grå, mørkgrøn eller mørkblå.

Bikini-moden derimod viser igen i år et væld af forskellige farver. Ligesom med meget andet tøj denne sæson hitter blomsterprint og leopardprint. Men også farver som gul, rosa og rød er populære farver til årets bikini. Naturligvis skarpt forfulgt af de mere sikre og gængse farver som sort og hvid.

Modsat andre årtier, er der mange forskellige bikini typer der hitter. Vi ser både hipster trusser, små tanga trusser, trusser med bindebånd i siden og trusser i 50’er stil med høj talje. Det samme gælder for overdelene. Både stropløse, halterneck og tubetoppe er moderne. Igen i år ser vi desuden også toppe med frynser og flet på som ekstra pynt, i bedste boho stil.

Desuden er det tilladt at matche på krys og tværs, både med mønstre, farver og modeller.

Find den bikini der sidder godt på dig

Alle kvinder er skabt forskelligt. Nogle er høje, andre lave, nogle tykke, andre tynde.  Vi har hver vores figur og kropsfacon,  derfor er det også vildt forskelligt hvilke bikinier der klæder os.

Til dig der har æble-facon:

Du har brede skuldre, stor barm, smalle hofter og en smal numse. Når du tager på, har fedtet en tendens til altid at sætte sig lige på maven.

Heldigvis gør smalle hofter det let at se lækker ud i en bikini.

Vælg en bikinitop der giver støtte til dine bryster . Toppe med halterneck er perfekte, for de har både stof og styrke nok til at holde dine bryster oppe. En bikini med bøjle og gerne brede stropper hjælper også til at hejse barmen op og forme den.

Vælg med fodel bikini-trusser der fremhæver de smalle hofter. Lavtsiddende trusser, der bliver bundet på hoften, er perfekte til en lille numse.

Til dig der har pære-form:

Du har smalle skuldre, små bryster og brede hofter.

Du er heldig fordi du har feminine og tydelige kraveben og skuldre og håndterlige bryster.

Vælg en bikinitop der leder øjet væk fra de brede hofter og op mod dine bryster. En lys bikinitop, gerne med push-up effect er et oplagt valg.

Vælg bikini-trusser der skjuler de brede hofter.  Det gør trusser i mørke farver. Løse herreagtige shorts er ideelle til at gemme de dele væk, du måske er ked af ved din krop. Alternativt kan du også bortlede opmærksomheden fra problem området ved at vælge et par trusser med høj benskæring . Den slags trusser får nemlig dine ben til at se så indbydende lange ud, at det nok skal tage opmærksomheden fra resten.

Til dig der har timeglas-figur:

Du har brede skuldre, store bryster, lille talje og brede hofter.

Faktisk har du en harmonisk kropsbygning med skønne kvindelige former – den optimale bikinikrop.

Vælg en bikinitop der giver god støtte til dine bryster – halternecks og toppe med bøjler både løfter, former, holder og fremhæver din barm. Og derudover er der næsten frit valg fra alle hylder, din kropstype kan bære næsten alt.

Vælg bikinitrusser med høj benskæring , det får dine ben til at se lange og slanke ud og leder opmærksomheden væk fra dine hofter.

Lad være med at mikse og matche forskellige farver og mønstre. Du har de perfekte bikini-proportioner, og du risikerer at komme til at se uharmonisk ud hvis overdel og underdel ikke matcher.

Til dig der er formet som en søjle:

Du har små bryster, smalle hofter, slank mave og lange ben.

Du har den perfekte model-figur.

Vælg en bikinitop lige efter din smag. Fordi du at du er småt udstyret, er du fri for at tænke på støtte og hold, og du kan derfor bære næsten hvad som helst. Ønsker du dig at få lidt ekstra fylde over brystet, er det klassiske valg en bikini med indlæg og push-up. Flæser, frynser og stærke mønstre giver også en illusionen om et fyldigere bryst.

Vælg gerne bikini-trusser af den lavtsiddende slags, du kan sagtens bære dem. Hvis du synes, at din numse bliver for flad, så giv den ekstra fylde ved at vælge en bikini med flæser eller markante farver.

Endelig bør man også tage sin hudtone med i sine overvejelser. Er du typen der er lys i huden og sjældent opnår nogen særlig tan, bør du holde dig til de mere rolige farver, da andet kan stå i for skarp konstrat til din hus og få dig til at se endnu blegere ude. Farver som gul, rød og hvid egner sig bedst til kvinder med en mere gylden eller mørk hud type, hvor de rigtig kommer til sin ret

De mest populære brands

Vi har nu fået slået fast både hvad badetøjs moden dikterer og hvile type bikinier der passer bedst til din kropstype.  Men hvor skal du så shoppe efter badetøjet? Start med at fastlægge dig et budget. Er du typen der investerer i en dyr bikini, som skal holde hele sommeren eller foretrækker du at købe mange forskellige, så der er noget at skifte i mellem?

Satser du på investering, så henvend dig i en autoriseret lingeri forhandler. Nøjagtig som med undertøj, har personalet her en bred viden indenfor fit og kvalitet.  De kan vejlede dig både omkring underdel, overdel og størrelse. En bikini i en sådan forretning vil typisk være i den lidt dyrere ende og er i særdelshed velegnet til dig med en stor barm som kræver korrekt støtte.

Er du derimod hende der skal have skabet fyldt af forskellige bikinier og badedragter i alverdens farver og mønstre, så kan du med fordel shoppe i kendte såkaldte hight street kæder såsom H & M, Gina tricot, Zara og Mango. Her får du meget for dine penge og de tillader at du mikse og mather de forskellige modeller på kryds og på tværs. En bikini her vil typisk ikke koste mere end 200-300 kr. Til gengæld er kvaliteten nok ikke af en art, som man skal forvente holder flere sæsoner i streg.

Hvis man kender alt til sin størrelse kan man også med fordel shoppe bikini eller badedragt på nettet. Der findes et væld af webshops der sælger badetøj i alle afskygninger.

Sådan styler du dit outfit

Når først du har fundet en eller flere bikinier eller badedragter, skal du have den inkorporeret i resten af din sommer garderobe. Et godt tip er, at starte med at farvekoordinere din garderobe. Selvom moden dikterer, at man ikke skal være farve forskrækket, kan for mange stærke farver sammen alligevel give et sjusket look.  Altså kan kraftige farver som gul, orange, rød, blå, grøn og lilla godt virke voldsomme sammen.

Tænk derefter over hvilke situationer du skal bruge din bikini eller badedragt i.

Til en hel dag på stranden, er  bikini, korte denimshorts, tanktop, klipklappere og stråhat den perfekte kombination. Det giver et både cool, gennemtænkt og afslappet look på en og samme tid. Er du der i mod inviteret til cocktailparty ved poolen, er en badedragt sat sammen med en lang kimono, hårbånd og solbriller det ideelle outfit.

Det smarte ved bikinier og badedragter er netop, at man kan få det til at passe til næsten alt – især hvis du vælger at købe dem i forholdsvis neutrale farver. Desuden bør du også tænke over hvor aktiv du skal være. Måske skal du surfe, spille beach volley eller svømme, alle sammen situationer hvor det kræver at bikinien sidder godt fast. Det er måske her du skal fravælge den stopløse udgave og satse på en overdel med kraftige stropper eller en badedragt. Er der omvendt lagt op til en dag med solbadning, er det med at finde en lille bikini frem, så du får så lidt hvide mærker og streger som muligt.

Husk i øvrigt, at det vigtigste for at opnå det perfekte outfit, er at du selv føler dig rigtig godt tilpas i det du har på.

Bliv bikini klar nemt og hurtigt

Vi har nu guidet det dig til at finde den perfekte og helt moderigtige badedragt eller bikini. Men hvordan får vi lige os selv ud af vinter hiet og gjort os bikini klar? Både fysisk og mentalt.

Måske er du en af dem, der starter nytåret ud med at gøre kroppen klar til sommeren, så skal du nok nå det. Men hører du til en af dem, der først går i krig få uger inden ferien starter, så kommer her et par råd til at komme i mål.

Spist sundt og fornuftigt

Spis sundere. Du ved godt, hvad du bør spise, så gør det. Bare lige de sidste uger op til sommerferien. Måske taber du ikke alverden ved at skrue op for frugt og grønt og ned for slik og søde sager, men til gengæld kan din mådeholdenhed og indstilling få  dit kropsvelvære til at stige og det vil ses på din udstråling.

Vær bevidst om, hvad du spiser og hvor meget. Sæt dig ned og tyg maden ordentligt. Smag grundigt på den og spørg dig selv, om du egentlig er sulten, inden du kommer mad i munden. På den måde undgår du at kommer til at overspise.

Spis en god, sund og solid morgenmad. Det vil holde dig mæt dagen lang, så du undgår at spise for meget til de andre måltider eller snacke alt muligt usundt fordi du går sukkerkold. Din morgenmad mætter mest, hvis den har et højt indehold af  protein. Skyr, æg og grøntsags smoothies indeholder masser af protein.

Undgå alkohol

Alkohol i sig selv feder, fordi det er fyldt med kalorier.  Kalorier der vel at mærke ikke mætter overhovedet. Endnu værre er, at det underminerer ethvert forsøg på at spise sundt. Efter en bytur og måske endda ramt af tømmermænd, er det de færreste der får spist sundt eller dyrket motion.

Spis maven flad

For stort set alle forbindes den perfekte bikini krop med en flad mave. Broccoli, løg og kål giver luft i maven og oppustethed,  det samme gør drikke med brus og mad med højt indhold af salt og kunstige sødemidler. Så drop helt den slags i ugerne op til du skal viser dig i bikini. Husk også, at fibre får din mave til at fungere, og det holder den flad og veltilpas.  Gode kilder til fibre er  grøntsager, groft brød, fuldkornspasta og brune ris.

Og er det ikke helt nok. Så prøv pebermynte-te, ingefær, ananas, mandler eller yoghurt med probiotiske kulturer , alt sammen bekæmper oppustethed.

Drik masser af vand

Vand har helt enormt mange fordele. Først og fremmest indeholder tet indeholder 0 kalorier og er grtais. Det holder din hud velfugtet og smuk indefra, og giver kroppen energy.  Et stort glas vand kan erstatte en snack, for vi faktisk  ofte spiser , selvom vi i virkeligheden er tørstige. Husk desuden at drikke langsomt , på den made år vandet i blodet i stedet for i leveren, og så du tisser ikke bare det hele ud.

Dyrk motion

Et par løbeture inden ferien giver naturligvis ikke en super atletisk og top tonet krop at fremvise. Men bare det, at du rører dig lidt, gør at du får en føling med din krop og føler dig bedre tilpas. Så sørg for at komme fasted på en løbetur, cykeltur eller gåtur, alt efter hvad der passer til dit temperament. Lidt squats til at stramme numsen op kombineret med mavebøjninger kan også hurigt mærkes.

Plej din hud

Det meste af året er din krop gemt væk under tøj, i hvertfald hvis du bor i Danmark. Det betyder dog ikke at din hud skal glemmes, den skal plejes året rundt. Skrub din krop og ansigt et par gange i ugen op til din bikini debut. Sørg for at fugte huden med crème eller olie, så den ikke fremstår tør og afskallet. En daglige pleje for eksempel efter badet giver dig masser af glød og en blød hud.

Som de fleste andre i Norden kan ens hud godt gå hen at blive rigtig vinterbleg og nærmest gennemsigtig og mat at se på. Snyd dig derfor med fordel til en bedre kulør. Der findes at væld af selvbrunere som er lette at påføre og giver hurtige og synlige resultater.

Fjern uønsket hårvækst

Ingen har nogensinde set godt ud i badetøj med hår stikkende ud uhensigtsmæssige steder. Giv ben, armhuler og bikinilinje den helt store tur , så din hud er blød og indbydense, når du skal på stranden.

Bliver du let ramt af røde knopper i bikinilinjen? Så skrot skraberen og fjern i stedet håret med en hårfjerningscreme eller voks. Afslut med at skrubbe området blidt med en mild ansigtsscrub , på den måde undgår du indgroede hår og røde knopper.

Bliv bikini klar – mentalt

Når alt kommer til alt, handler det i sidste ende mest om vores egen indstilling. Alle ovenstående anstrengelser nytter ikke ret meget, hvis du hader din krop og mangler selvtillid. En god udstråling opnåes nemlig kun hvis du har det godt med dig selv. Har du det skidt, ser du skidt ud – elsker du dig selv, ser du fantastisk ud. Så simpelt er det faktisk. Det kan derfor være en god idé at arbejde med dit selvværd og dit forhold til din krop. Vær ikke for hård ved dig selv og vær modtagelig for ros og anerkendelse. På den måde får du klart den sjoveste og bedste sommer.

Skriv et svar